.jpg)
شهر آستانه
در 6 کیلومتری جنوب شازند شهری قرار دارد که یکی از قدیمیترین سکونتگاههای انسانی منطقه است، این شهر در دوران درگیری بین امین و مامون عباسی اعلام بی طرفی کرد و همین سبب ویرانی آن گردید و بقایای آن در زمان حمله مغول ویران شد. شهر کهن آستانه با قدمتی به وسعت تاریخ؛ در فاصله 42 کیلومتری مرکز استان مرکزی واقع شده است.
پیشینه تاریخی
این شهر در قدیم کرج نام داشت. شهر کرج در قرن ششم و هفتم به بعد به کرهرود تغییر نام یافته است. بنای این شهر به همت عیسی بن ادریس و پسرش بودلف قاسم مجدد بنا شد. بنای این شهر در زمان صفویه مجددا تعمیر و نوسازی شد و به سبب وجود مقبره امامزاده سهل بن علی(س) و امامزادههای دیگر در زمان صفویه به نام آستانه نامگذاری شد. شاه اسماعیل صفوی بیش از ۵۰۰ سال پیش دستور داد تا این آرامگاه (آستانه) را تعمیر کنند و پس از آن کرج را آستانه نامیدند. شهر کرج ابودلف در گذشته جزیی از ناحیه پهناور بلاد جبال (عراق عجم) از اقلیم چهارم بود که در طول تاریخ نامهای گوناگونی داشته است.
جغرافیای طبیعی
آستانه شهری در دامنه کوهستانهاست. این شهر از شهرهای مرتفع ایران محسوب میشود. سه رشته کوه اطراف این شهر را احاطه کردهاند و آن را محصور ساختهاند به همین دلیل یکی از نامهای این شهر در گذشته دور شهر سه سوک بوده است. این شهر زمستانهای سرد وتابستانهای معتدل و شبهای خنک و دلچسبی دارد.
معادن طلای آستانه از قدیمیترین معادن طلای ایران به شمار میروند.
اقلیم
دمای هوا در زمستان غالبا زیر صفر ودر تابستان نیز معتدل است است و بیشتر بارش برف و باران تقریبا از آبان ماه شروع میشود و تا اوایل خرداد ادامه دارد.
فرهنگ و مردم شناسی
این شهر یکی از کهنترین شهرهای ایران زمین بوده که در گذشته حتی دارای لباسی اصیل منحصر به مردم کرج ابودالف بوده است که اکنون در یکی موزههای عراق نگهداری میشود. مردمان این شهر دارای فرهنگی غنی و منحصر به فردی میباشند و اغلب به شغل دامداری وکشاورزی مشغولاند. مردم این شهر دارای دین اسلام میباشند. و به زبان فارسی تکلم میکنند.
آستانه در مسیر راهآهن جنوب غرب ایران قرار دارد و از موقعیت راهبردی خوبی برخوردار میباشد.
گردشگری
جاذبههای طبیعی
از جاذبههای طبیعی میتوان چشمه و غار دو خواهران، چشمههای کوه قرقدر مثل چشمه طلایی، چشمه شیرین، چشمه مروار و همچنین جنگلهای حفاظت شده بلوط در ۶کیلومتری و پیست اسکی پاکل در ۱۰کیلومتری که تا اواسط اسفند ماه پذیرای میهمانان است اشاره کرد.
جاذبههای تاریخی
حمام حاج ربیع بنای تاریخی و منحصر به فرد امامزادگان- پیراسماعیل -طوغان ترک (نوه چنگیزخان مغول) است. این حمام از بناهای زیبا و مستحکم شهر آستانه است که با قدمتی حدود 400-500 سال در شهر آستانه واقع است.
جاذبههای تاریخی بسیاری در آستانه وجود دارد و همچنین آثار تاریخی زیادی نیز تا به حال توسط مردم این شهر کشف شده است که میتوان به سکههای طلا و انواع کوزه و خمره با نقش و نگارهای زیبا و... اشاره کرد.
جاذبه مذهبی
وجود امامزادگان مقدس با نامهای سهل ابن علی(ع)، طالب ابن علی(ع) و جعفر ابن علی (ع) که از نوادگان حضرت علی (ع) هستند؛ شهر تاریخی آستانه را به یک شهر مذهبی تبدیل کرده است. در محوطه بیرونی قسمت غربی بنای زیارتگاه سهل بن علی(ع) یک درخت نارون 400 ساله قرار دارد. همچنین یک اصله درخت توت داخل صحن نو زیارتگاه است که با عمر حدود 800 سال است. بنای گنبد امامزاده سهل ابن علی (ع) از چند کیلومتری شهر آستانه قابل رویت است و یکی از بلندترین گنبدهای ایران است. بنای گنبد به حدود قرن 4 هجری قمری و زمان آل بویه برمیگردد. در فاصله 200 متری گنبد سهل بن علی؛ بقعه کوچک امامزادگان طالب ابن علی(ع) و جعفر ابن علی (ع) از آجر ساخته شده است. احداث این بنا را به شاهزادگان اواخر دوره قاجاریه نسبت دادهاند.
بنای سهل بن علی دارای صحن، رواق، گنبد بزرگ و كتیبهای از سنگ مرمر لوزی شكل در بالای در ورودی رواق است. در كتیبه منظوم و گچبری شده بنا، تاریخ آغاز قرن دوازدهم هـ .ق آمده است. تزیینات بنا شامل نقاشی و قطاعسازی نیم گنبدها، دو كتیبه گچبری و چند پنجره چوبی مشبک بزرگ و كتیبههایی به خط نسخ است. نتایج یک پژوهش تاریخی نشان میدهد که نسب امامزاده جعفر و فضل بن جعفر مدفون در شهر آستانه با 4 واسطه به حضرت اباالفضل العباس (ع) منتهی میشود
سوغات و صنایع دسستی
صنایع دستی مهم آستانه در قدیم سفالگری بوده که امروزه دیگر رونقی ندارد.