
شهر زاویه
زاویه شهری در بخش مرکزی شهرستان زرندیه استان مرکزی ایران است. زاویه در لغت یعنی گوشه مهد پرورش علما است. شهر زاویه شهری کوچک اما با قدمت بسیار بالا که در مرکز ایران یعنی استان مرکزی واقع شده است. شهر زاویه در ۴۵ کیلومتری شهر ساوه و تقریباً ۷۰ کیلومتری تهران واقع شده است، از این رو شهرک صنعتی این شهر مکان مناسبی برای سرمایهگذاری و اشتغالزایی میباشد. شهرک صنعتی بزرگی که کارخانههایی مثل اتوبوسسازی و آمبولانسسازی در آن فعالیت میکنند.
زاویه از سمت شمال از قرهقویی جازانک به خط مستقیم مرتعی وسیع دامداری و کوه قناق عبور و تا محدوده در کوه قلیچ قطع میگردد. در جنوب آن رودخانه شورکآباد، شرق آن روستای سلطانآباد و غرب آن روستای رحمتآباد واقع شده است.
در اثر بروز زلزله تعدادی از ساکنین زاویه از بین رفتند و خرابیهای اشرفآباد در ذیل جاده آسفالته تا چندی قبل موجود و در حال حاضر به زمین کشاورزی تبدیل گردیده و باقیمانده ساکنین برای تجدید بنا دو طرف رودخانه خلیل را انتخاب و ساختار زاویه را بنا که در حال حاضر به صورت شهر درآمده است. آثاری که تا چندی قبل موجود و در حال حاضر تبدیل به زمین گردیده پیر موسی خاموش جنب رودخانه خلیل دارای بقعه و بارگاه و محل زیارتگاه حاجتمندان که با نذر خود؛ از مکان زیارت مینمودند.
مردم شهر زاویه به زبانهای ترکی و فارسی سخن میگویند. پیشه بیشتر مردم این شهر در گذشته کشاورزی و دامداری بوده است اما امروزه با وجود شهرکهای صنعتی در پیرامون این شهر دیگر کشاورزی مثل گذشته در این شهر رونق ندارد.
تاریخ شهر زاویه
با فوت کریم خان زند و روی کار آمدن آقا محمدخان قاجار و انتخاب تهران به پایتختی در سال1200هجری در کشاکش جنگهای قومی در ایران و انقراض باقیمانده شاهزادگان زندیه شاه قاجار در سرکوبی مخالفین در شیراز دو سردار رشید را که طرفداری خود را به شاه ثبوت رسانیده 1- حسینعلی خان 2- نظرعلی خان را با خود به تهران آورد. چون فلات مرکزی ایران گریبانگیر هرج و مرج بود دو سردار نامبرده را در زاویه که محلی پر رونق از لحاظ آب و هوا و کشاورزی بود انتقال و اسکان داد، حسین قلی خان فرمانده فوج زرند و نظرعلی خان حکومت مستقل زرند را بر عهده میگیرد.
پس از فوت خان قاجار و روی کار آمدن فتحعلی شاه قاجار که در بسط و توسعه زاویه دقت داشته با احداث برج و بارویی و محلی برای استراحت خود ساخته که در مواقع ضروری از بازدید خود در آن محل استراحت مینموده است. در شمال زاویه محلی را به نام سان تپه سی انتخاب که از فوج زرند بازدید مینموده و قناتی به اسم شاه باغی حفر که در مسیر استراحتگاه به محل سان بوده که کلا از آن شاه قاجار بوده است. بازدید فوج قبل از سر زدن آفتاب میبایست انجام پذیرد.
وضعیت فرهنگ
زاویه مهد علمای بسیاری بوده و افراد برجسته زیادی از این شهر برخاستهاند. در زمانهای قبل مکتبخانههایی بودند که برای نوتهالان دایر شده به یادگیری کلام اله مجید مشغول بودند، تا اینکه اولین مدرسه ابتدایی در سال 1312 به مدیریت حاج شیخ ابوالقاسم امامی افتتاح و روز به روز به تعداد محصلین اضافه گردیده تا اینکه در حال حاضر دارای چندین مدرسه ابتدائی، راهنمائی و متوسطه با جایگاه 1500نفر محصل مشغول به تحصیل بوده و هر روز بر تعداد شاگردان افزوده میگردد. جوانان تحصیل کرده از دکتر گرفته تا مهندس با تحصیلات عالیه؛ رحمات تحصیلی خود را به آیندهسازی این کشور به ارمغان آوردهاند.
زاویه از لحاظ تبلیغات دینی جایگاه بسیار بالایی را دارد. زاویه در انقلاب کبیر امام خمینی(ره) نقش چشمگیری داشته تا اینکه به ثمر رسد. با جنگ تحمیلی که مدت 8 سال به طول انجامید جوانان غیور زاویه در تمام جبههها حضور داشته و این شهر متجاوز از 46 شهید گلگون کفن برای استقلال خاک میهن بزرگ تقدیم انقلاب نموده است. شخصیتهای مهمی در زاویه میزیستند که با پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی چهره درخشان حضرت آیت ا... میرمحمدی که از بطن زاویه برخاسته و حضور موثر ایشان در خبرگان رهبری از استان مرکزی باعث افتخار شهروندان میباشد. روستای زاویه در سال 1362 با افتتاح شهرداری تبدیل به شهر گردید. از لحاظ امکانات موجود این شهر دارای درمانگاه شبانهروزی، پاسگاه نیروی انتظامی و باشگاه بزرگ ورزشی است. در دهه اخیر با احداث کانونهای متعدد از جمله کانون پرورش فکری کودکان ونوجوانان، کانون قرآن و... توانسته است در جهت ترویج فرهنگ قرآنی گامهای مثبتی بر دارد.
با تشکیل شورای اسلامی از سال 1378 و فعالیت چشمگیر و همکاریهای مستمر با شهرداری در زمینه ایجاد شغل موافقت ایجاد شهر صنعتی جهت زاویه حاصل و مقدمات کار شروع و در آینده نزدیک شاهد ایجاد کارخانجات متعدد خواهیم بود.
یکی از ویژگیهای شاخص این شهر وجود شهرک صنعتی زاویه که از موقعیت منحصر به فرد برخوردار میباشد نزدیکی به تهران –کرج-قزوین-پرند-ساوه-فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره)-فرودگاه پیام –ایستگاه راه آهن –گمرک صادرات ساوه و در صورت احداث جاده جدید نزدیکی به قم و 17 استان از جنوب به شمال که محل عبورشان از راه زاویه به قم خواهد بود. جاده علاوه بر کاستن از ترافیک تهران از این مسیر کیلومترها نزدیکتر می شود.
شهرک صنعتی
شهرک صنعتی زاویه با مساحت ۴۰۰ هکتار در سمت شمال جاده قدیم تهران – ساوه در کیلومتر ۶۵ تهران بزرگ و در ۴۱کیلومتری شهر ساوه در اراضی عمومی منطقهای به نام هاشمآباد با شیب ملایم ۱ الی ۲ درصد واقع شده است.
از مشاهیر زاویه میتوان به شیخ علی زرندی ملقب به ناطق المله اشاره کرد که از مبارزین مشروطه میباشد نام ایشان دراسناد تاریخی موجود است. از دیگر افراد سرشناس میتوان از آیتالله میرمحمدی نماینده استان مرکزی در مجلس خبرگان نام برد.